Beroerte-alarm campagne

KENNIS BIJSPIJKEREN
In Nederland krijgen iedere dag 125 mensen een beroerte. Behandelen in de eerste uren is hierbij cruciaal. Het op tijd herkennen van de signalen kan het verschil maken tussen leven en dood. Toch kon in 2016 slechts 31% van de Nederlanders (35+) de drie meest voorkomende signalen opnoemen: scheve mond, verwarde spraak, lamme arm. Hier was dus nog behoorlijk wat (levensreddend) werk aan de winkel! Het doel was om dit percentage met minimaal 50% te laten stijgen, zodat uiteindelijk tenminste 46% van de doelgroep deze signalen zou herkennen. Daarnaast moest het gevoel van urgentie groeien, evenals het besef dat 112 zo snel mogelijk gebeld moet worden wanneer je de signalen herkent. De volgende veelzeggende mantra van de Hartstichting staat centraal in deze campagne: “Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel 112.” 

ÉÉN MANTRA, DRIE LAGEN
Het social gedeelte van deze campagne hebben we verdeeld in drie opeenvolgende lagen: bereik, kennis en instructie. In de eerste laag lag de focus op bereik met de hoofdboodschap, waarbij we de bestaande tv-commercial hebben geoptimaliseerd voor social. In de tweede laag lag de focus op het vergroten van de kennis van de doelgroep door middel van onder andere video’s, waarbij we verhalen van getuigen en mensen op straat deelden. Doordat we de video’s verticaal en ondertiteld maakten én altijd de mantra hierin verwerkten, was de impact op social en mobile maximaal. Daarnaast hebben we een informatieve Canvas en Facebookquiz ingezet. De instructielaag bood een gratis fysiek informatiepakket, zodat de mantra zoveel mogelijk onthouden zou worden. 

LEVENSREDDEND RESULTAAT
Met de social campagne hebben we ruim 3,8 miljoen mensen weten te bereiken, wat heeft geleid tot maar liefst 3000 aanvragen voor het informatiepakket! Daarnaast is de quiz door 40.000 mensen gespeeld. Mooi, zulke cijfers. Maar hebben we samen met de Hartstichting daadwerkelijk iets kunnen veranderen? Jazeker! Short recap: In 2016 kon slechts 31% de drie meest voorkomende signalen benoemen. Na onze tweede flight in januari 2017 is dat aantal gestegen naar een mooie 52%! We hebben al flink wat levensreddende stappen gezet, maar hoe meer hoe beter natuurlijk. Wij gaan nog wel even door!