Hartstichting HartenHelper

Donateurs

Alleen al in Nederland overlijden er iedere dag 106 mensen aan hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er maar liefst 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten en worden er dagelijks 125 mensen getroffen door een beroerte. Daarom werkt de Hartstichting keihard aan oplossingen door onder andere te investeren in levensreddend wetenschappelijk onderzoek. Dit is vooral mogelijk dankzij de bijdragen van vaste donateurs. Helaas wordt het steeds moeilijker om deze via traditionele manieren te werven. Daarom introduceerden wij een nieuwe manier!

HartenHelper

We bedachten een online game waarmee we zoveel mogelijk kwalitatieve leads konden verzamelen: HartenHelper! Deze bestond uit verschillende mini-games die allemaal in het teken stonden van hart- en vaatziekten én het werk van de Hartstichting. Zo moest je bijvoorbeeld de burgerhulpverlener zo snel mogelijk naar het slachtoffer zien te brengen voor reanimatie of het laboratorium helpen tot een belangrijke wetenschappelijke doorbraak te komen. Door de levels uit te spelen kon je harten redden. Maar let op! Je kreeg maar 1 kans, 1 leven. Net als in real life. Tijdens het wachten kreeg je een nuttig weetje over het hart te zien. Zo konden we de kennis én het gevoel van urgentie bij de spelers vergroten. Game Over? Dan kon je je gegevens achterlaten om kans te maken op mooie prijzen voor je eigen hart. De game werd aangejaagd met verschillende link ads op Facebook. Binnen deze posts werd er steeds een subtiele link gelegd met hart- en vaatziekten. Zo was de kans groot dat spelers al enige betrokkenheid hebben met het onderwerp, maar was dit zeker geen vereiste. Ook werden aan de ads verschillende incentives gekoppeld die de spelers konden winnen. Dit varieerde van een gezond kookboek tot een activity tracker, waarbij we dan weer slim konden inspelen op de meest geschikte doelgroep per prijs. Klinkt goed allemaal, maar werkte het ook?

Wat doet dat dan?

Jazeker! Tijdens deze flight van de campagne wisten we maar liefst 150% méér leads te behalen dan de doelstelling. Van hen liet maar liefst ruim 25% een telefoonnummer achter. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het zegt eigenlijk weinig over de kans dat de verzamelde leads ook daadwerkelijk donateurs worden én blijven. Daarom richtten we een post-play onderzoek in waarmee we de groei van de kennis, urgentie en betrokkenheid konden meten na het spelen van de game. Ruim 68% van de spelers beoordeelden hun kennis van hart- en vaatziekten met een 7 of meer, ten opzichte van 59% van de niet-spelers. Daarnaast gaf maar liefst 91% van de spelers aan dat ze de Hartstichting zouden (willen) steunen in de toekomst. En last but not least: 52% van de spelers was bereid om een donatie te doen in de nabije toekomst. We kunnen dus concluderen dat de game de betrokkenheid, sympathie en loyaliteit voor het merk heeft vergroot. Al met al een speelse én effectieve manier om loyale donateurs te werven voor de Hartstichting, in de oh zo waardevolle strijd tegen hart- en vaatziekten.