Waarom wij houden van de Facebook Businessmanager

Amber Van Der Donk

Ik heb een haat-liefdeverhouding met de Facebook Business Manager. In het begin haatte ik het uit de grond van mijn hart. Mijn vertrouwde insights en scheduling functies was ik kwijt en ik moest blijven switchen tussen accounts. Bovendien had ik – de horror! – bij het aanmaken van mijn Business Manager account één pagina geclaimd, die ik vaak moest monitoren. Het eindeloze geswitch tussen mijn vertrouwde Facebook account en mijn Business Manager account was begonnen.

Gelukkig zijn die dagen nu voorbij en zie ik (grotendeels) het nut van de Business Manager in. Hij heeft veel functies geïntroduceerd waar ik van hou (het delen van pixels en custom audiences tussen accounts, het overzicht, alles op een plaats… ik kan nog even doorgaan) en niet al te lang geleden is er nog een bij gekomen; de Local Insights tab. Big whoop zul je denken. Maar écht, ja écht, dit kleine tabje kan voor een heleboel marketeers de hemel op aarde zijn. Dé manier om meer budget van offline naar online te kunnen verschuiven. En uiteraard ga ik je nu precies uitleggen waarom ;).

Wat is de Local Insights tab?

Dit tabje met informatie over de locatie van jouw bedrijf, is vooral erg handig voor retailers en andere bedrijven met een of meerdere fysieke winkels die men kan bezoeken. Hij geeft je informatie over je bricks & mortar locatie die via GPS en location tracking gekoppeld wordt aan Facebook profielen van gebruikers. Vervolgens kun je precies zien hoeveel mensen die hun locatie delen met Facebook elke dag voorbij jouw winkel/kantoor/bedrijfspand komen. Bovendien krijg je te zien welke advertenties uit welke campagnes deze mensen te zien hebben gekregen. Gaat er al een belletje rinkelen? Je kunt dus zien hoeveel mensen naar aanleiding van jouw campagne in de buurt van jouw winkel zijn geweest!

Stel: Je runt elke maand hetzelfde type campagnes voor ongeveer hetzelfde budget en ziet een redelijk stabiele lijn in het aantal mensen dat jouw winkel is gepasseerd (waarschijnlijk met enige pieken in de weekenden). Daar bovenop besluit je een speciale aanbieding te promoten die mensen oproept om naar je winkel te komen. Als alles goed gaat, zou je een stijging in het aantal mensen dat in de buurt van jouw winkel is geweest moeten zien.

Oké, dat is een beetje kort door de bocht (want: een campagne = meer bereik dus = ook meer kans dat je mensen bereikt hebt die toevallig in de buurt van je winkel zijn) maar geeft wel de potentie van deze insights weer. Zeker omdat je zou kunnen gaan testen tussen website verkeer (wanneer je ook een webshop hebt) en offline verkeer.

Waar kun je de Local Insights tab vinden?

Hij zit niet heel ver verstopt, maar je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen wil je überhaubt kans hebben dat jij hier nu al inzichten uit kunt gaan halen. Als je op de pagina geen adres hebt staan bijvoorbeeld, kun je het al vergeten. Daarnaast is het nu een functie waarvoor je gewhitelist moet worden, of lucky genoeg voor moet zijn dat je automatisch geinclude bent in een testgroep.

Om te checken of je toegang hebt ga je naar je Facebookpagina, daarna kijk je bij de Insights tab. In het rijtje links staan al je opties zoals je overview en aantal likes. Hierbij zou (zoals op bovenstaand screenshot) ook een optie voor de Local Insights Tab moeten staan. Heb je hem? Mooi! Tijd om erop te klikken en wat insights te gaan bekijken. Heb je (nog) geen toegang? No worries, ik deel hieronder een aantal screenshots met je.

Wat voor info kun je vinden in de Local Insights tab?Dit overzicht toont dus hoeveel mensen de afgelopen periode binnen een bepaalde straal van jouw business zijn geweest omdat zij hun locatie hebben gedeeld of hun GPS functie in de achtergrond aan hebben staan. Best interessant om te zien, toch? Bovenstaand screenshot is van een hoofdkantoor van een van onze klanten, het is dus voor dit voorbeeld geen relevante informatie aangezien de meeste mensen die langs zijn gekomen waarschijnlijk medewerkers zijn geweest, maar het geeft een goed beeld van welke info je ook voor jouw business kunt gaan inzien.

De volgende inzichten zijn echter pas écht interessant:

Voor een van onze klanten (Brooks Running) hebben wij een aantal campagnes gedraaid (de creatives hiervan zie je rechtsonderin bovenstaande visual). In het dropdown menu kun je verschillende ad accounts selecteren, voor als je bijvoorbeeld meerdere advertentie accounts hebt op project of campagne basis. Deze tonen je dan welke advertenties de mensen die in de buurt van je locatie zijn geweest hebben gezien, wat hun demograpics zijn, wanneer ze langs zijn gekomen etc:

Wat heb ik er dan aan?

Nou, deze inzichten bieden mogelijkheden! Denk aan een type campagne (zoals bijv. een local awareness campaign) waarbij je op een weekend of gedurende een week een speciale aanbieding alleen via Facebook communiceert die alleen in de winkel geldt. Met deze inzichten kun je zien welke mensen n.a.v. je campagne je winkel hebben bezocht. Het enige wat jij moet doen is je offline conversie bijhouden ;).

Genoeg potentie dus voor verschillende typen bedrijven in verschillende branches.. Denk aan events, pretparken, winkels, vliegvelden, pop-up stores, toeristische attracties… Need I say more?

Lees hier en hier meer over de Local Insights tab en over hoe Facebook deze omschrijft.