Don’t kick Kik away! Is dit dé nieuwe messaging-app?

Amber Van Der Donk

23-05-2017 | Kik is een nieuwe messaging app die vergelijkbaar is met Whatsapp en Facebook Messenger. De app wordt voornamelijk gebruikt door tieners uit de VS en telt momenteel maar liefst 300 miljoen gebruikers. Het Canadese bedrijf is opgericht door een groep studenten, met als doel de gebruikers van verschillende devices met elkaar verbinden door middel van chatten. Klinkt achterhaald? Misschien, maar Kik is dan ook opgericht in de tijd van pingende Blackberries, MSN en sms’jes. Aan de andere kant is dit doel toch niet helemáál achterhaald. We hebben tegenwoordig meer verschillende apps dan ooit nodig om verbonden te zijn met elkaar. Zelf gebruik ik Facebook, Whatsapp, Instagram, Snapchat, Messenger, Telegram en inmiddels dus ook Kik om te chatten. Als Kik dit aantal apps weet terug te brengen tot 1, hebben ze hun missie wat mij betreft volbracht!

Back to Kik

Terug naar de app! Door zich op tieners te focussen heeft Kik een doelgroep te pakken die altijd op zoek is naar ‘the next big thing’. Veel tieners hebben Facebook al verlaten voor Instagram en Snapchat, apps die een minder gebruiksvriendelijke chatinterface bieden. Als Kik in staat is om deze doelgroep genoeg meerwaarde te bieden t.o.v. andere chat apps, hebben ze toch een interessante groep om te bereiken. Misschien zijn tieners commercieel gezien niet direct het meest aantrekkelijk door hun relatief lage koopkracht, maar voor het testen van innovaties en het accelereren van platformgroei is deze doelgroep erg geschikt.

What’s kikkin’?

Vanzelfsprekend kun je chatten, foto’s en GIFjes versturen. Daarnaast kun je Storyz delen, in-app games spelen en praten met bots. Wat Kik het meest uniek maakt ten opzichte van de concurrentie is anonimiteit: een telefoonnummer of social media profiel is niet nodig om te chatten. Je kunt andere gebruikers toevoegen op basis van username, of via het scannen van een QR-code. De optie om via de contactenlijst in je telefoon of via social media vrienden toe te voegen bestaat overigens wel. Door de mogelijkheid om anoniem te blijven kun je op een laagdrempelige manier een gesprek voeren met mensen die je nog niet kent. 

Let’s take a look!

De eerste functionaliteit die ik test zijn de groepschats. Die kun je starten of joinen op basis van interesses. De naam van de groep is het onderwerp, dus als voetbalfan zoek ik meteen een groep met voetbal als onderwerp. Helaas kom ik al snel bedrogen uit, aangezien Kik vooral in de VS wordt gebruikt en voetbal daar niet bepaald volkssport #1 is. Bij mijn tweede poging kies ik voor het onderwerp ‘Nederland’, om te kijken of ik met Nederlandse gebruikers in contact kan komen.

In deze groep vond ik Nederlandse jongeren die over alledaagse dingen praten zoals rijlessen, werk en wat hun voetbalclub heeft gedaan afgelopen weekend (toch voetbal, lucky me ;)). Doordat je kunt deelnemen aan een groepschat die puur en alleen gaat over een onderwerp dat jij leuk vindt kunnen Kik groepschats absoluut meerwaarde bieden t.o.v. Whatsapp en Messenger. Na een kwartier ben ik echter al wel achter het grote nadeel van deze groepschats; je krijgt niet de optie om notificaties te muten, waardoor je telefoon non-stop aan het trillen is.

De tweede functionaliteit: Discover bots! Ze zijn al een tijdje in opkomst en apps als Facebook Messenger zetten hier ook erg op in. Echter, bots moeten in Nederland nog van de grond komen. Waar je bij Messenger actief op zoek moet naar een bot waarvan je al weet dat deze bestaat, is een van de hoofdfunctionaliteiten van Kik het ontdekken van bots. Kik stimuleert gebruikers dus actief om met bots in gesprek te gaan. Wat ook cool is, is dat je bots in groepschats kunt toevoegen om deze te verrijken. Hiernaast zijn bots erg gemakkelijk te vinden en worden ontwikkelaars aangemoedigd om hun eigen bot te bouwen.

For example:

Spellen; Tickers the Bot

Speel boter kaas en eieren.

Nieuws; Yahoo news

Krijg updates of vraag om het laatste nieuws met ‘top stories’. Je krijgt dan een link naar het artikel, alleen moet je deze dan wel helemaal lezen. Je kunt ook gewoon de bot om een samenvatting vragen (handig!).

Entertainment; Funny or Die

Zeg: “make me laugh” en je krijgt een grappig plaatje of video toegestuurd. Je reageert met ‘funny’ of ‘die’ en krijgt een nieuwe. Leuk is dat je ze direct kunt delen met chatgroepen.

Sport: Trash talk with Gary Payton

Geweldige bot voor basketbal fans; je kunt uitslagen, speelschema’s, live standen, nieuws en zelfs video content recht vanuit de NBA opvragen.

E-commerce: H&M

Krijg fashion advies van een bot; deze bot leert eerst je stijl kennen door je een aantal keer te laten kiezen tussen 2 kledingopties. Vervolgens vertel je de bot naar welk kledingstuk je op zoek bent en krijg je persoonlijke outfit suggesties.

Future possibilities

Voor toekomstige mogelijkheden van Kik kunnen we het Chinese WeChat als voorbeeld nemen. Wanneer het gaat om gebruikers van verschillende devices met elkaar te verbinden, zijn zij hier in China al in geslaagd. In China gebruikt namelijk praktisch iedereen WeChat, waardoor de digitale communicatie soepeler verloopt. Het wordt gebruikt voor het inplannen van meetings, contactinformatie uitwisselen, betalingen, het bestellen van een taxi, producten verkopen en nog veel meer. Allemaal vanuit dezelfde app! En laat het bedrijf achter WeChat, Tencent, nu toevallig investeerder zijn van Kik ;). De eerste aankondiging is al gedaan: betalingen via Kik, zodat interacties en transacties kunnen samenkomen. Zo lees je straks het menu van een restaurant, plaats je een bestelling en betaal je direct, allemaal binnen één chatbot.

What we love about Kik

  • Kik biedt meer dan alleen een chatfunctie om jezelf mee te vermaken.
  • Interessant om te testen met bots en andere innovaties zoals betaalmogelijkheden.
  • Mogelijkheid om gesprekken te starten met onbekenden.

What we don’t love about Kik

  • Weinig Nederlandse gebruikers, Kik wordt vooral gebruikt door tieners in de VS.
  • (Nog) niet genoeg toegevoegde waarde t.o.v. andere chat apps.
  • Je kunt groepschats niet muten.

So…

Kik is een chat app met functionaliteiten die vooral gericht zijn op het entertainen van jonge gebruikers om zo een solide userbase te behouden. Chatgroepen bieden gebruikers de kans om met onbekenden in contact te komen en bots worden omarmd. Of deze userbase zal uitgroeien tot het formaat van giganten Facebook Messenger en Whatsapp valt nog te bezien. Echter, op de achtergrond wordt hard gewerkt aan een meer functionele app met het doel de WeChat van het westen te worden. Al met al is Kik een interessante app, maar door de lage adoptie binnen Nederland ben je voorlopig beter af met Whatsapp.