Socratic, your digital tutor? Wij testten de bijlesapp!

Renske van den Bogaard

27-06-2017 | Socratic schijnt dé nieuwe digitale huiswerkhulp te zijn! Betekent dit een verandering in de eeuwige ‘bijles’ cultuur?

Homework struggles

We kennen het allemaal (nog) wel. Huiswerk. Je hoofd compleet breken over een wiskundesom, scheikundige reactievergelijkingen en over welke president nou tijdens welke oorlog zijn zegje mocht doen. Als je dan geluk had kon je ergens achterin je boek de antwoorden vinden, maar dan uiteraard zonder uitleg. De laatste jaren is er steeds meer online te vinden, en in navolging daarvan is er nu ook een handige app die verschillende functionaliteiten en websites koppelt. En nog gratis ook. Extra fijn voor leerlingen en studenten! Wij gingen aan de slag en testten deze app (vlak na de eindexamens, sorry).

What does it do?

De Engelstalige app Socratic helpt je met je huiswerk, voor álle vakken. Althans, dat is wat ze claimen. Wanneer we gaan kijken naar de schoolvakken die Socratic covert wordt al snel iets duidelijk. Het is een behoorlijk Amerikaanse app. In vakken als astronomy, U.S. History en astrofysics heb ik geen eindexamen gedaan. Desalniettemin worden ook de meeste Nederlandse schoolvakken behandeld, dus we kunnen aan de slag.

De app werkt als volgt. Je schrijft een vraag of vergelijking op en maakt hier een foto van. Uiteraard kun je ook direct uit je (werk)boek een foto maken van je huiswerk, maar die heb ik (gelukkig) niet meer. Vervolgens komen er een aantal pagina’s tevoorschijn die je vraag beantwoorden. Hiertussen kun je eenvoudig swipen, net zolang tot jij de uitleg hebt gevonden die je het nuttigst vindt. In het geval van een tekstuele vraag kun je bijvoorbeeld kiezen voor uitleg van Yahoo of Google, maar ook voor een uitlegvideo of uitgebreide explainer over het gehele onderwerp, inclusief illustraties. Voor ieder wat wils dus, want iedereen leert anders.

How smart is it?

Ik stelde de app een aantal moeilijke (en minder moeilijke) vragen, om te testen hoe behulpzaam het nou eigenlijk echt is. Op de vraag wie de koning van Nederland is, wist hij braaf het juiste antwoord te tonen. Met de vraag ‘What are the neighboring countries of Belgium’ had hij echter wat meer moeite. Zie hieronder een paar geslaagde voorbeeldjes, inclusief een selectie van de antwoordschermen die je vervolgens te zien krijgt.

Tijd voor de volgende moeilijkheidsgraad. Ook onderstaande sommen loste hij moeiteloos op!

Helaas heeft ook Socratic een grens. Onderstaande vergelijking kon hij helaas niet oplossen.

Dat is uiteraard jammer, maar wanneer je de formule zelf al een paar stappen verder oplost, kan de app je daarna weer prima helpen.

What we love about Socratic

  • Veel uitleg in plaats van alleen een antwoord. Vaak staat er in een boek alleen het antwoord op de som of vraag, en nu krijg je er een complete uitleg of stappenplan bij.
  • Er zijn per antwoord diverse pagina’s met verschillende vormen van uitleg beschikbaar. Iedereen leert anders, dus ieder zal zijn eigen voorkeur hebben. Erg handig dat er zowel video’s als illustraties en tekst beschikbaar zijn.
  • Eenvoudig en gebruiksvriendelijk design. Geen poespas, je maakt gewoon een foto van je vraag en je krijgt het antwoord.

What we don’t love about it

  • De app is volledig in het Engels, wat niet voor iedere scholier of student fijn zal zijn. Daarnaast is het vooral gericht op Amerikaanse schoolvakken en zijn niet alle Nederlandse vakken gecoverd.
  • Sommige vragen zijn nogal omslachtig om in de app te stellen. Daarnaast is de app gekoppeld aan websites als Yahoo en Google, dus is het vaak handiger om deze direct aan deze zoekmachines te stellen.
  • De app leest je handschrift niet altijd even goed. Maar dat kan uiteraard ook aan mijn doktershandschrift liggen 😉
  • Socratic kan niet álles oplossen, zoals de formule in het laatste voorbeeld. Maar hé, zo blijft er ook nog een uitdaging voor jou over.

Conclusie

Al met al een ontzettend handige app, die voor mij goed van pas zou zijn gekomen op de middelbare school. Vooral handig voor dingen als wiskunde, scheikundige formules, etc., die normaliter ingewikkeld zijn om online op te zoeken. Maar heel eerlijk, als ik wil weten wie er in 1929 de koning van Zweden was, is onze grote vriend Google toch handiger. Kort samengevat: De app is niet alleen een uitkomst voor luie scholieren (foei) die niet zelf willen rekenen, maar vooral voor hen die écht willen leren hoe je nou zelf zo’n formule oplost. Go Socratic!