Tikkie maakt ‘Going Dutch’ verleden tijd

Bram Lips

01-08-2017 | Een avondje terrassen met je vrienden. Gezelligheid, genieten en schitterend weer. Heel de avond heeft iedereen het onwijs naar zijn zin, tot dat ene moment: de rekening. Vaak ontstaat er de nodige discussie over wie zich moet ‘opofferen’ om de rekening te betalen én vervolgens vaak nog dagen achter het geld aan moet. Gelukkig heeft ABN Amro dé oplossing: Tikkie.

Terugbetalen was nog nooit zo makkelijk

Tikkie is een gratis terugbetaalapp van ABN Amro. Deze app is als start-up initiatief begonnen en in juni 2016 gelanceerd op iPhone en Android. Sindsdien is de app ruim 500.000 keer gedownload. Het concept van de app is simpel; snel en veilig je vrienden terugbetalen met iDEAL. Het klinkt heel erg makkelijk, en wat blijkt, dat is het ook. Je kiest een bedrag (max € 750,-), geeft vervolgens aan waar het voor is en kiest daarna hoe je het betaalverzoek wil verzenden. Dit kan via WhatsApp, Messenger, SMS of een QR-code. Na het kiezen van een optie kies je de personen uit en je verstuurt heel simpel het betaalverzoek. Hierin staat het te betalen bedrag, de activiteit en de link om de betaling te doen. Door op de link te klikken, ga je automatisch naar iDEAL en is het een kwestie van betalen. De link is twee weken geldig, daarna vervalt de optie om te betalen.

Net een tikkie beter

Naast ABN Amro zijn er meerdere banken die geprobeerd hebben de harten van consumenten te veroveren met een terugbetaalapp. Zo kwam Rabobank met GRPPY en ING bedacht TWYP. Toch is Tikkie de enige app die het gered heeft. Dit heeft volgens mij te maken met verschillende factoren. De vormgeving en UX is simplistisch, waardoor alles makkelijk is te gebruiken. Zo moest je bij GRPPY een online ‘pot’ aanmaken, waar andere groepsmembers geld in kunnen storten en voor TWYP moest je eerst geld op je account zetten voordat je iemand kon terugbetalen. Daarnaast moest je voor GRRPY extra gegevens invoeren, zoals je telefoonnummer, leeftijd en adres. Dit zien veel mensen toch als een inbreuk op hun privacy en dus een reden om de app niet te downloaden. Ik heb het telkens over ‘moest’, omdat beide apps zijn gestopt. Zo gaf ING aan dat TYWP in Nederland “onvoldoende toegevoegde waarde had.”

Naast de simplicity, begrijpt Tikkie dat het vriendencomponent leading moet zijn en het niet per se om de app moet draaien. Ik zal een voorbeeld geven. Stel ik wil de kosten van een avondje terrassen terugvragen aan mijn vrienden. Dan kan ik een betaalverzoek versturen via Tikkie en kunnen mijn vrienden dit bedrag via WhatsApp en iDEAL terugbetalen. Om dit te doen, hoeven zij alleen maar op de link te klikken en de stappen te volgen. Het is niet nodig om de app te downloaden. Bij GRRPY en TWYP is het een vereiste dat je vrienden ook de app hebben gedownload, anders kan je fluiten naar je geld.

Wat vinden we leuk?

  •  De ontvanger van het betaalverzoek hoeft de app niet te downloaden en het maakt niet uit bij welke bank je zit.
  • Tikkie is gratis te downloaden.
  • De app is makkelijk te gebruiken en ziet er gelikt uit.
  • Het is mogelijk om via verschillende manieren betaalverzoeken te versturen. Waaronder WhatsApp en Facebook Messenger.

Wat vinden we minder leuk?

  • De app is niet beschikbaar voor Windows-smartphones.
  • Er is geen functie om uit te rekenen hoeveel iedereen precies moet betalen.
  • Het is niet mogelijk om een betaalverzoek in te trekken.

Eindoordeel

Tikkie maakt het terugbetalen een stuk makkelijker. Het zuchten, zeuren en klagen na een avondje terrassen kan verleden tijd zijn. Kan, want je vrienden kunnen het nog steeds vertikken (pun intended) om de drankjes terug te betalen. Gelukkig heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden om een betaalverzoek te verzenden. De makers van Tikkie weten waar de app voor gemaakt is. Hierdoor zijn er geen overbodige functies én is de interface strak en duidelijk. Naast een paar kleine mogelijke toevoegingen, vinden wij Tikkie dé terugbetaalapp om je voorgeschoten geld terug te krijgen!